Perníkový Ferino sa hrá s ohňom

18.11.2013 15:20

Perníkový Ferino rád experimentuje a púšťa sa do nových tvorivých dobrodružstiev. Obľubuje záležitosti, ktoré potešia nie len chuťové poháriky, ale sú aj oku lahodiace. Ferino i dnes spríjemnil deň sebe a svojim kamarátom z perníkovej krajiny efektným dezertom.

Na prípravu jednej porcie potreboval:

 

  • 1 slivkový perník

  • 20 g cukru
  • 20 g masla
  • 5 cl ovocnej šťavy
  • 2-3 cl brandy alebo rumu
  • 70 g rôzneho ovocia
  • šľahačku
  • čerstvú medovku
  • toping (napr. čokoládový)
  • mleté orechy

     

Postup:

Z perníka vytvoríme truhličku tak, že vyrežeme jeho stred. Tanier vopred ozdobíme topingom. Na panvici necháme rozpustiť cukor, čím vznikne karamel. Následne pridáme maslo a ovocnú šťavu. Do vzniknutej omáčky vložíme nadrobno nakrájané ovocie, ktoré v nej krátko podusíme. Rum alebo brandy nalejeme do menšej naberačky, zapálime a pomaly prelievame ovocie na panvici. Liehovinu môžeme taktiež vliať priamo do panvice a oheň do nej preniesť z plameňa plynového sporáka. Ovocie chvíľu flambujeme. Touto zmesou naplníme vyrezaný perník. Povrch posypeme mletými orechmi, ozdobíme šľahačkou, medovkou a ovocím, podľa vlastného vkusu a fantázie.

Dobrú chuť! ;-)