Perníkový Ferino sa hrá s ohňom
Perníkový Ferino rád experimentuje a púšťa sa do nových tvorivých dobrodružstiev. Obľubuje záležitosti, ktoré potešia nie len chuťové poháriky, ale sú aj oku lahodiace. Ferino i dnes spríjemnil deň sebe a svojim kamarátom z perníkovej krajiny efektným dezertom.
Na prípravu jednej porcie potreboval:
- 1 slivkový perník
- 20 g cukru
- 20 g masla
- 5 cl ovocnej šťavy
- 2-3 cl brandy alebo rumu
- 70 g rôzneho ovocia
- šľahačku
- čerstvú medovku
- toping (napr. čokoládový)
- mleté orechy
Postup:
Z perníka vytvoríme truhličku tak, že vyrežeme jeho stred. Tanier vopred ozdobíme topingom. Na panvici necháme rozpustiť cukor, čím vznikne karamel. Následne pridáme maslo a ovocnú šťavu. Do vzniknutej omáčky vložíme nadrobno nakrájané ovocie, ktoré v nej krátko podusíme. Rum alebo brandy nalejeme do menšej naberačky, zapálime a pomaly prelievame ovocie na panvici. Liehovinu môžeme taktiež vliať priamo do panvice a oheň do nej preniesť z plameňa plynového sporáka. Ovocie chvíľu flambujeme. Touto zmesou naplníme vyrezaný perník. Povrch posypeme mletými orechmi, ozdobíme šľahačkou, medovkou a ovocím, podľa vlastného vkusu a fantázie.
Dobrú chuť! ;-)