Perníkový Ferino pripravuje chutnú večeru

02.12.2013 18:43

Perníkový Ferino dostal po dnešnom náročnom dni chuť na niečo skutočne sýte. Ako prvá mu zišla na um jedna z jeho obľúbených talianskych špeialít - dochrumkava upečená, lahodne rozvoniavajúca pizza.

Na prípravu cesta potreboval:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL kryštálového cukru
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 175 ml vlažnej vody
  • 2 PL olivového oleja

Perníkový Ferino zmiešal v mise preosiatu múku, soľ, cukor a droždie, pridal vlažnú vodu, olej a spracoval hladké cesto, ktoré sformoval do gule a prikryté nechal na teplom mieste kysnúť cca. 1 hodinu. Potom Ferino predhrial rúru na 250°C a vykysnuté cesto premiesil na jemne pomúčenej doske. Rozvaľkal ho a preložil na jemne naolejovaný plech. Následne cesto potrel omáčkou, na ktorú potreboval:

  • 1 kg paradajok
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • oregano
  • bazalku
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL olivového oleja

Cibuľu nakrájal na kocky a orestoval ju na rozpálenom oleji. K tomu pridal nakrájané, sparené paradajky bez šupky, prelisovaný cesnak, štipku soli, čierneho korenia, oregana a bazalky. Zmes dusil až do rozvarenia. Ferino odporúča omáčku nakoniec podľa potreby rozmixovať, prepasírovať cez sitko a na cesto natierať po vychladnutí.

Perníkový Ferino si pizzu obloží vždy inak, podľa momentálnej chuti a nápadu. Dnes pripravil neobvyklú pizzu dvoch chutí. Na polovicu poukladal:

  • 1 PL bazalkového pesta
  • 65 g syra mozzarella
  • 75 g nastrúhaného eidamu
  • 60 g syra Niva
  • 40 g údeného oštiepka
  • 1 PL nasekaných vlašských orechov

Na druhú polovicu sa Ferino rozhodol dať:

  • 1 paradajku pokrájanú na plátky
  • 50 g salámy pokrájanej na kolieska
  • 80 g artičokových srdiečok rozdelených na štvrťky
  • 80 g šampiňónov pokrájaných na plátky
  • 65 g nastúhaneho syra gouda

Perníkový Ferino piekol pizzu na spodnej koľajničke vo vyhriatej rúre asi 15 minút.

Dobrú chuť priatelia! ;-)