Perníkový Ferino pripravuje chutnú večeru
Perníkový Ferino dostal po dnešnom náročnom dni chuť na niečo skutočne sýte. Ako prvá mu zišla na um jedna z jeho obľúbených talianskych špeialít - dochrumkava upečená, lahodne rozvoniavajúca pizza.
Na prípravu cesta potreboval:
- 300 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL kryštálového cukru
- 1 balíček sušeného droždia
- 175 ml vlažnej vody
- 2 PL olivového oleja
Perníkový Ferino zmiešal v mise preosiatu múku, soľ, cukor a droždie, pridal vlažnú vodu, olej a spracoval hladké cesto, ktoré sformoval do gule a prikryté nechal na teplom mieste kysnúť cca. 1 hodinu. Potom Ferino predhrial rúru na 250°C a vykysnuté cesto premiesil na jemne pomúčenej doske. Rozvaľkal ho a preložil na jemne naolejovaný plech. Následne cesto potrel omáčkou, na ktorú potreboval:
- 1 kg paradajok
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- oregano
- bazalku
- mleté čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
Cibuľu nakrájal na kocky a orestoval ju na rozpálenom oleji. K tomu pridal nakrájané, sparené paradajky bez šupky, prelisovaný cesnak, štipku soli, čierneho korenia, oregana a bazalky. Zmes dusil až do rozvarenia. Ferino odporúča omáčku nakoniec podľa potreby rozmixovať, prepasírovať cez sitko a na cesto natierať po vychladnutí.
Perníkový Ferino si pizzu obloží vždy inak, podľa momentálnej chuti a nápadu. Dnes pripravil neobvyklú pizzu dvoch chutí. Na polovicu poukladal:
- 1 PL bazalkového pesta
- 65 g syra mozzarella
- 75 g nastrúhaného eidamu
- 60 g syra Niva
- 40 g údeného oštiepka
- 1 PL nasekaných vlašských orechov
Na druhú polovicu sa Ferino rozhodol dať:
- 1 paradajku pokrájanú na plátky
- 50 g salámy pokrájanej na kolieska
- 80 g artičokových srdiečok rozdelených na štvrťky
- 80 g šampiňónov pokrájaných na plátky
- 65 g nastúhaneho syra gouda
Perníkový Ferino piekol pizzu na spodnej koľajničke vo vyhriatej rúre asi 15 minút.
Dobrú chuť priatelia! ;-)