Perníkový Ferino prestiera stôl

01.12.2013 19:45

  V poradí prvá horiaca sviečka na adventom venci nám značí, že sviatky vianočné nám o chvíľku zaklopú na dvere. Vo sviatočné dni si radi pochutnávame na kvantách chutného jedla s celou svojou rodinou i priateľmi. Perníkový Ferino sa preto rozhodol, že nám dá pár rád ako správne prestrieť svlávnostný (i všedný) stôl. 

  To ako umiestniť príbor vieme snáď všetci, mnohí však robia chyby v tom, že nedávajú pozor na to, aby smerovalo ostrie nožíka k tanieru. Pri špičke noža majú miesto poháre, ktoré by mali byť zoradené v poradí na: pivo, nealko, biele a červené víno. Vedľa by sme mali umiestniť misku na kompót s lyžičkou. Na stranu druhú, nad hroty vidličky, položíme tanierik na šalát.

Obrúsky môžeme klásť buď preložené vedľa taniera vľavo, alebo látkové naškrobené obrúsky stočíme do kornúta a ten postavíme na tanier.

Pokiaľ si chceme stôl ozdobiť kvetmi mali by sme dať pozor- na stôl by sme mali dať viac malých vázičiek s kvetmi menších rozmerov než jednu obrovskú kyticu. Svojim hosťom by sme mali poskytnúť pohodlie a nie bolesť krku následkom jeho vykrúcania v snahe o konverzáciu s prísediacimi. To isté platí aj pri veľkosti sviečok. 

  A aby sa nestalo, že budú mať naši hostia sucho v krku, Perníkový Ferino prezradí aj niečo o nápojoch.  Tie nalievame z pravej strany hosťa. Pivo veľmi opatrne – pena nesmie spadnúť ani stiecť na obrus, limonády asi do sedem osmín pohára. Vína nalievame malé množstvo, aby vo vnútri pohára vynikla vôňa a chuť- nikdy nenalievame poháre plné vína!