Perníkový Ferino podľahol hriešnej cupcake mánii
Aj Perníkový Ferino vie, že svetom cukrárskym hýbu cupcakes v rozmanitých podobách. Svoju večernú túžbu po sladkom premenil na veľké pečenie a pohral sa nie s jedným, no rovno s dvoma receptami. Výsledkom sú čokoládové aj citrónové cupcakes s lahodným tvarohovým a čokoládovým krémom. Perníkový Ferino kombinoval, zdobil, až takéto estetické chuťovky vytvoril!
Cesto na citrónové cupcakes podľa Perníkového Ferina:
125 gramov masla
150 gramov cukru
2 vajcia
200 gramov hladkej múky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
kôra z 1 veľkého citróna
1 kyslá smotana (téglik)
šťava z 1/2 väčšieho citróna
Ako prvé si do formy na muffiny poukladáme košíčky a predhrejeme rúru na 180°C.
Následne pripravíme cesto. Maslo vyšľaháme s cukrom a po jednom primiešame vajcia. V druhej miske si zmiešame súché ingrediencie: múku, soľ, kypriaci prášok. Kyslú smotanu zmiešame s kôrou a šťavou z citróna. Do vyšľahaného masla pridávame postupne suchú a mokrú zmes, na striedačku. Košíčky naplníme do 2/3 a dáme piecť.
Vychladnuté cupcakes sú vláčne (za čo môže kyslá smotana) a krásne nadýchané.
Na lahodný tvarohový krém Perníkového Ferina potrebujeme:
250 gramov jemného tvarohu
200 gramov krémového syra (Lučina)
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
4 polievkové lyžice práškového cukru
Postup:
Tvaroh vymiešame so syrom a pridáme extrakt. Cukor pridávame postupne; podľa potreby. Pokiaľ chcete krém sladší, nebojte sa pridať viac cukru. Krém nanášame na vychladnuté cupcakes špachtľou, nožíkom alebo pomocou vrecka na zdobenie.
Cesto na čokoládové cupcakes:
110 g masla
60 g horkej čokolády
40 g holandského kakaa
100 g hladkej múky
1/2 lyžičky sódy
3/4 lyžičky prášku do pečiva
2 vajcia
150 g cukru
1/2 lyžičky soli
1/2 kyslej smotany
Nad vodným kúpeľom rozpustíme maslo s čokoládou a kakaom. Miešame, pokiaľ sa všetko nespojí, následne odstavíme. Zmiešame múku so sódou a práškom. V miske premiešame vajce, pridáme cukor, soľ a premiešame. K zmesi pridáme čokoládu s maslom a kakaom a dobre premiešame. Striedavo pridávame múku s kyslou smotanou. Cestom nakoniec naplníme košíčky a pečieme taktiež pri teplote180°C približne 15-20 minút
Na čokoládový krém Perníkového Ferina potrebujeme:
150 g horkej čokolády
100 g mäkkého masla
100-200 g preosiateho múčkového cukru
Postup:
Nad vodným kúpeľom alebo v mikrovlnke si rozpustíme čokoládu, ktorú následne zmiešame s maslom. Pridávame postupne cukor, pokiaľ nedosiahneme požadovanú konzistenciu a sladkosť.
Dozdobenia, priatelia!
Váš Perníkový Ferino